Kurban Bayramı İçin Tatlı Tarifleri

Cevizli baklava ve Fıstıklı baklava:

Malzemesi:


Hazırlanmış olan yufkalar,


300 gr. öğütülmüş ceviz içi,veya fıstık içi 350 gr.


500 gr. erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta).


Şerbet için


1200 gr. toz şeker,


800 gr. su,


Yarım limonun suyu.






Yapılışı:


Hazırlanmış yufkaları tezgâha üst üste serin. Bunun tam ortasına tepsinizi kalıp gibi kapatın. Tepsinin dışında kalan kısımları kesip iki el büyüklüğünde parçalara ayırın.


Tepsi boyutunda kesilmiş yufkaları ince oklavaya tek tek sarın.


Tepsinin içini hafif yağlayın. Tabanına oklavaya sarılmış yufkaların iki tanesini düzgünce serin. Sonra kesilen kenar yufkaların yarısını, tepsinin içini tamamen kaplayacak şekilde kat kat atın.


Bu yufka katlarının üzerine öğütülmüş ceviz içini veya fıstık içini serpin. Kalan kenar yufkaları da, cevizin veya fıstığın üzerine aynı şekilde kat kat atın.

Daha sonra oklavaya sarılı diğer yufkaları, tek tek, aralarına ılık yağ serpiştirerek tepsiye çarşaf gibi üst üste döşeyin.


Tepsinin dışına taşan yufkaların kenarlarını bıçak ile düzeltin. Yufkaların yüzeyini bozmamaya dikkat ederek,çok keskin bir bıçak ile, baklavayı dilimleyin.


Erimiş yağı, tepside kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek dökün.


Tepsiyi 200 derecedeki fırına sürün; 45 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarınca, soğutmadan hazırladığınız şerbeti verin. Şerbeti çekmesini ve soğumasını bekleyin.


Not: Ceviz yerine harç olarak aynı miktarda öğütülmüş antepfıstığı içi kullanırsanız, fıstıklı baklava yapmış olursunuz.

Kaymaklı baklava :

Malzemesi:


Hazırlanmış olan yufkalar,


500 gr. erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta).


*Kaymak için


500 gr. süt,


100 gr. irmik.


Şerbet için


1200 gr. toz şeker,


800 gr. su,


Yarım limonun suyu.






*Kaymağın hazırlanışı:


Sütü bir tencerede kaynatın. Kaynama başlayınca irmiği sütün içine yavaş yavaş dökerek, çırpma teli ile karıştırın. Kısık ateşte karışım katılaşana kadar karıştırarak kaynatın. Katılaştıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kaymağın üzerindeki kuruyan tabakayı alın. Alttaki yumuşak kısmı çırpma teli ile karıştırarak biraz cıvıtın.






Yapılışı:


Tezgâha üst üste sereceğiniz yufkaların ortasına tepsinizi kalıp gibi kapatın. Dışta kalan kısımları kesip iki el büyüklüğünde parçalar ayırın. Tepsi boyutundaki yufkaları ince oklavaya tek tek sarın.


Tepsinin içini hafif yağlayın. Tabanına oklavadaki yufkaların ikisini düzgünce serin. Sonra kesilen kenar yufkaların yarısını, tepsiyi kaplayacak şekilde kat kat atın. Üzerine hafif yağ serpin. Yağ donduktan sonra, cıvık kaymağı tepsinin içine koyup bir bıçak ile, her tarafa yayın. Kalan kenar yufkaları, kaymağın üzerine atın.


Daha sonra oklavaya sarılı diğer yufkaları, tek tek, aralarına ılık yağ serpiştirerek tepsiye çarşaf gibi üst üste döşeyin.


Tepsinin kenarlarını bıçak ile düzeltin. Yufkaların yüzeyini bozmadan, baklavayı dilimleyin. Erimiş yağı, tepside kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek dökün.


Tepsiyi 200 derecedeki fırına sürün; 45 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarınca, soğutmadan hazırladığınız şerbeti verin. Şerbeti çekmesini ve soğumasını bekleyin.





Fıstıklı Kuru baklava :

Malzemesi:


Hazırlanmış olan yufkalar,


400 gr. öğütülmüş antepfıstığı içi,


500 gr. erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta).


Şerbet için


1400 gr. toz şeker,


600 gr. su.






Yapılışı:


Hazırlanmış yufkaları tezgâha üst üste serin. Bunun tam ortasına tepsinizi kalıp gibi kapatın. Tepsinin dışında kalan kısımları kesip iki el büyüklüğünde parçalara ayırın.


Tepsi boyutunda kesilmiş yufkaları ince oklavaya tek tek sarın.


Tepsinin içini hafif yağlayın. Tabanına oklavaya sarılmış yufkaların iki tanesini düzgünce serin. Sonra kesilen kenar yufkaların yarısını, tepsinin içini tamamen kaplayacak şekilde kat kat atın.


Bu yufka katlarının üzerine öğütülmüş fıstık içini serpin. Kalan kenar yufkaları da, fıstığın üzerine aynı şekilde kat kat atın.


Daha sonra oklavaya sarılı diğer yufkaları, tek tek, aralarına ılık yağ serpiştirerek tepsiye çarşaf gibi üst üste döşeyin.


Tepsinin dışına taşan yufkaların kenarlarını bıçak ile düzeltin. Yufkaların yüzeyini bozmamaya dikkat ederek, keskin bir bıçak ile, baklavayı dilimleyin.


Erimiş yağı, tepside kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek dökün.


Tepsiyi 200 derecedeki fırına sürün; 45 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarınca, soğutmadan hazırladığınız şerbeti verin. Şerbeti çekmesini ve soğumasını bekleyin.





Çikolatalı baklava :

Malzemesi:


Hamuruna kakao da katılarak hazırlanmış yufkalar,


300 gr. öğütülmüş antepfıstığı içi,


500 gr. erimiş tereyağı ( el yakmayacak sıcaklıkta).


Şerbet için


1200 gr. toz şeker,


800 gr. su,


Yarım limonun suyu.






Yapılışı


Hazırlanmış yufkaları tezgâha üst üste serin. Bunun tam ortasına tepsinizi kalıp gibi kapatın. Tepsinin dışında kalan kısımları kesip iki el büyüklüğünde parçalara ayırın.


Tepsi boyutunda kesilmiş yufkaları ince oklavaya tek tek sarın.


Tepsinin içini hafif yağlayın. Tabanına oklavaya sarılmış yufkaların iki tanesini düzgünce serin. Sonra kesilen kenar yufkaların yarısını, tepsinin içini tamamen kaplayacak şekilde kat kat atın.


Bu yufka katlarının üzerine öğütülmüş fıstık veya ceviz içini serpin. Kalan kenar yufkaları da, ceviz veya fıstığın üzerine aynı şekilde kat kat atın.


Daha sonra oklavaya sarılı diğer yufkaları, tek tek, aralarına ılık yağ serpiştirerek tepsiye çarşaf gibi üst üste döşeyin.


Tepsinin dışına taşan yufkaların kenarlarını bıçak ile düzeltin. Yufkaların kenarlarını bıçak ile düzeltin. Yufkaların yüzeyini bozmamaya dikkat ederek, keskin bir bıçak ile, baklavayı dilimleyin.


Erimiş yağı, tepside kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek dökün. Tepsiyi 200 derecedeki fırına sürün; 45 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarınca, soğutmadan hazırladığınız şerbeti verin. Şerbeti çekmesini ve soğumasını bekleyin.


Dilerseniz, şerbeti verdikten sonra baklavanın üzerine çok hafif çikolata sosu dökebilirsiniz. Fazla olursa baklavayı ağırlaştırır.

Ev baklavası :

Malzemesi:


Hazırlanmış olan yufkalar,


500 gr. öğütülmüş ceviz içi,


500 gr. erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta).


Şerbet için


1 kg. toz şeker,


1000 gr. su,


Yarım limonun suyu.






Yapılışı:


Hazırlanmış yufkaları tezgâha üst üste serin. Bunun tam ortasına tepsinizi kalıp gibi kapatın. Tepsinin dışında kalan kısımları kesip iki el büyüklüğünde parçalara ayırın.


Tepsi boyutunda kesilmiş yufkaları ince oklavaya tek tek sarın.


Tepsi içini hafif yağlayın. Tabanına oklavaya sarılmış yufkaların iki tanesini düzgünce serin. Sonra kesilen kenar yufkalardan, üç kat oluşturacak kadar, tepsinin içini tamamen kaplayacak şekilde atın.


Bu yufka katlarının üzerine ceviz içini serpin. Kenar yufkalardan üç kat daha atın. Üzerine yine ceviz içi serpin. Bu işlemi iki kez daha tekrarlayın.


Daha sonra oklavaya sarılı diğer yufkaları, tek tek, aralarına ılık yağ serpiştirerek ve her katın arasına ( son üç kat hariç) ceviz içi serperek, tepsiye çarşaf gibi üst üste döşeyin.


Tepsinin dışına taşan yufkaların kenarlarını bıçak ile düzeltin. Yufkaların yüzeyini bozmamaya dikkat ederek, keskin bir bıçak ile, baklavayı dilimleyin.


Erimiş yağı, tepside kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek dökün.


Tepsiyi 200 derecedeki fırına sürün; 40-45 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarınca, soğutmadan hazırladığınız şerbeti verin. Şerbeti çekmesini ve soğumasını bekleyin.



Şöbiyet : (bu şöbiyet deniz olsa ben de içinde balık ohh süper olurdu🙂 )

Malzemesi:


Hazırlanmış olan yufkalar,


400 gr. öğütülmüş antepfıstığı içi,


500 gr. erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta),


Kaymak için


500 gr. süt,


100 gr. irmik.


Şerbet için


1200 gr. toz şeker,


800 gr. su,


Yarım limonun suyu.


Kaymağın hazırlanışı


Sütü bir tencerede kaynatın. Kaynama başlayınca irmiği sütün içine yavaş yavaş dökerek, çırpma teli ile karıştırarak kaynatın. Katılaştıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın.






Yapılışı:


Hazırlanmış yufkaların 10 tanesini tezgâha üst üste serin. Bunları 7×7 cm’lik kare parçalar şeklinde kesin.


Kesilen parçaların ortasına 1 tatlı kaşığı kaymak, 1 tatlı kaşığı da fıstık içi koyun.


Parçaları, karşılıklı köşelerinden üçgen şeklinde katlayın.


Katladığınız parçaları tepsiye dizin. Her parça, önceki parçanın ucu üstüne gelecek.


Tepsi dolduktan sonra, erimiş yağı, kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek üzerine dökün.


Tepsiyi 210 derecedeki fırına sürün; 20 dakika kadar pişirip çıkarın. Yağını bir kaba süzdükten sonra, tekrar fırına verin; 15 dakika daha pişirin.


Fırından çıkarınca, soğutmadan hazırladığınız şerbeti verin. Şerbeti çekmesini ve soğumasını bekleyin.




Sütlü Nuriye :

Malzemesi:


Hazırlanmış olan yufkalar,


300 gr. öğütülmüş fındık içi,


500 gr. erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta),


500 gr. süt.


Şerbet için


1200 gr. toz şeker,


700 gr. su,


Yarım limonun suyu.






Yapılışı:


Hazırlanmış yufkaları tezgâha üst üste serin. Bunun tam ortasına tepsinizi kalıp gibi kapatın. Tepsinin dışında kalan kısımları kesip iki el büyüklüğünde parçalara ayırın.


Tepsi boyutunda kesilmiş yufkaları ince oklavaya tek tek sarın.


Tepsinin içini hafif yağlayın. Tabanına oklavaya sarılmış yufkaların iki tanesini düzgünce serin. Sonra kesilen kenar yufkaların yarısını, tepsinin içini tamamen kaplayacak şekilde kat kat atın.


Bu yufka katlarının üzerine fındık içini serpin. Kalan kenar yufkaları da, fındığın üzerine aynı şekilde kat kat atın.


Daha sonra oklavaya sarılı diğer yufkaları, tek tek, aralarına ılık yağ serpiştirerek tepsiye çarşaf gibi üst üste döşeyin.


Tepsinin dışına taşan yufkaların kenarlarını bıçak ile düzeltin. Yufkaların kenarlarını bıçak ile düzeltin. Yufkaların yüzeyini bozmamaya dikkat ederek, keskin bir bıçak ile dilimleyin.


Erimiş yağı, tepside kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek dökün.


Tepsiyi 200 derecedeki fırına sürün; 30 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarınca, yarım kilo sıcak şerbet ile yarım kilo soğuk sütü ayrı bir kapta karıştırıp üzerine dökün. Kalan şerbeti de gezdirerek dökün. Şerbeti çekmesini ve soğumasını bekleyin.

Fıstıklı saray sarması

Malzemesi:


Hazırlanmış olan yufkalar,


600 gr. öğütülmüş antepfıstığı içi,


400 gr. erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta).


Şerbet için


1100 gr. toz şeker,


800 gr. su,


Yarım limonun suyu






Yapılışı:


Hazırlanmış yufkaları tezgâha üst üste serin; tam ortasından enine keserek iki parçaya bölün. İki parça yufka istifini üst üste koyup 30×30 cm.’lik kare şeklinde kesin.


İnce oklavayı yufkaların uç tarafına koyun; dört kat yufkanın ucunu oklavanın üzerinden iki parmak kadar aşırtın. Yufkanın üzerine fıstık serpin; sonra dört kat yufkayı oklavaya rulo gibi sarın. Oklavayı tekrar yufka istifinin ucuna koyup bir kat daha yufka sarın.


Oklavanın iki ucundan hafifçe bastırıp ruloyu sıkıştırın. Sonra yufka rulosunu iki tarafından hafifçe büzüştürüp tezgâh üzerine sıyırarak oklavadan çıkarın. Aynı işlemi, yufkalar bitene kadar tekrarlayın.


Rulo haline getirdiğiniz yufkaları, tezgâh üstünde, bıçak ile, birer santimetre boyunda dilimleyin.


Dilimleri, kesik taraflar yukarı bakacak şekilde tepsiye dizin. Tepsi içine girebilecek başka bir düz tepsi ile hafifçe bastırarak dilimleri yassılaştırın.


Erimiş yağı, tepside kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek dökün.


Tepsiyi 190 derecedeki fırına sürün; 20 dakika kadar pişirip çıkarın. Yağını bir kaba süzdükten sonra, tekrar fırına verin, 20 dakika daha pişirin.


Fırından çıkarınca, yağı tamamen süzüp, soğutmadan hazırladığınız şerbeti verin. Şerbeti çekmesini ve soğumasını bekleyin.

Fıstıklı Sarma:

Malzemesi:


Hazırlanmış olan yufkalar,


1 kg. öğütülmüş antepfıstığı içi,


300 gr. erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta).


Şerbet için


1200 gr. toz şeker,


800 gr. su,


Yarım limonun suyu.






Yapılışı:


Hazırlanmış yufkaları tezgâha üst üste serin; tam ortasından enine keserek iki parçaya bölün. İki parça yufka istifini üst üste koyun. Dikdörtgen bir tepsinin uzun kenarını ölçü alıp yufkaların iki yanından fazla kısımları kesip ayırın.


İnce oklavayı bir yufkanın ucuna koyun. Yufkanın üzerine fıstık serpin; sonra yufkayı oklavaya rulo gibi sarın. Tezgâhtan kaldırmadan yufka rulosunu iki ucundan hafifçe büzüştürüp bir daha yuvarlayın. Sonra tepsinin içine enlemesine oklavadan sıyırın. Bu işlemi tepsi dolana kadar tekrarlayın.


Tepsiye dizilen ruloları dilimledikten sonra, erimiş yağdan, kuru yer kalmayacak şekilde serpiştirin.


Tepsiyi, kasap kâğıdı * ile örtüp 150 derecedeki fırına sürün; 20 dakika kadar pişirdikten sonra çıkarıp soğutmadan hazırladığınız şerbeti verin. Şerbeti çekmesini ve soğumasını bekleyin.






* Fıstıklı Sarmanın özelliği, yaprak sarması gibi yeşil görünmesidir. Kasap kağıdı, tatlının fırında kızarmayıp bu özelliğini koruyabilmesi için kullanılmaktadır.

About yazdikcayasiyorum

yazdıkça yaşıyorum
Bu yazı Tatlı Tarifleri içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s