Pamuk Şekeri

    Şeker pancarı ve şeker kamışından elde edilen şekerden ve şekerin içine az gıda boyası eklenerek yapılan pamuk şekeri çocukluğumuzun vazgeçilmez eğlencesi olarak biliyorduk. Pamuk şekerini sirklerde , karnavallarda yada eğlence parklarında görmüşsünüzdür ve bu şekeri hemen hemen büyük küçük herkesin yeme şansı olmuştur.




    Bu yumuşak ve lezzetli şeker çocukların yanı sıra yetişkinler içinde bir yeniliktir. Pamuk şekerin normal şekerli bonbonların, preparatların aksine saf şekerdir. Pamuk şekerinin dışardan görünen genişliği sadece bir miktar şekerdir. O muhteşem görüntüsü şekere özel görünümünü veren havadır. Pamuk şeker makinesinin icat edilmesiyle pamuk şeker için büyük bir yenilik olup toplu üretime geçilmiştir. Pamuk şeker makinesinin arkasındaki fikir aslında çok basitti;Malzemeleri ekle, ısıt eğir ve topla. Özet olarak pamuk şeker makinesinin çalışması budur.


   Bir cumartesi akşamı rüyamda gördüğüm pamukşekerine istinaden Hafta sonu gezimi “Pamuk Şekeri” araştırmalarına adamış bulunmaktaym🙂 “O kadar dünya meseleleri içinde bir derdimiz bu kalmıştı değil mi”dediğinizi duyar gibiyim.Ama mutluluk küçük şeylerde gizliymiş,ben de o küçük şeyleri -belkide çoğu zaman görmezden geldiğimiz-açığa çıkarma çabasına giriştim.Ehh 1 günde fazla birşey yapamadım ama maceralarım devam edecek🙂
 
   Düşündüm de şimdiki çocuklar ne kadar da şanssızlar.Sanki teknoloji onların hayatını kısıtlıyor.Eskiden çocuklar tenefüslerde ip atlar,beş taş vs..oynarlardı🙂 şimdi ise okulların bilgisayar odalarından çıkmak istemiyorlar.Büyükşehirlerde yaşayan çocukların rahat rahat koşup oynayabileceği doğru düzgün ve güvenli bir alan bile yok .. 
 
   Gelelim pamuk şekerinin tarihçesine;
 
   Birçok kişi pamuk şekerinin 19.yy’da ortaya çıktığı zannedelir fakat bu doğru değildir. Pamuk şekeri aslında 1400’lü yıllarda başlayan bir akımdır. Eski moda pamuk şekeri veya adlandırdıkları gibi dönen şeker yapım yöntemi bir tava içerisinde şekeri eritmek ve daha sonra kasenin bir altından bir üstünden geçirilerek şekerden iplikler oluşturmak için çatal kullanırlardı.




   Şeker daha sonra iplikler halinde kurur ve bir tatlı olarak servis edilirdi. Bu dönen şekeri yapma süreci çok kolay değildi ve çabuk bozulabiliyordu , dayanıksız olabiliyor özelliklede toptan üretim için pek de sağlıklı değildir ayrıca da zaman kaybıdır.






   18.yy’da şekerleme imalathaneleri dönen şeker tatlıları ve süslemeleri yapıyorlardı. Avrupalılar arasında herkes tarafından beğenilen altın ve gümüş ağların yanı sıra dönen şekerden yapılan paskalya yumurtaları vardı. Zarif çerçeveler iplikleri kaplar “ağ” oluşturulurdu. Başka zamanlarda pamuk şekeri dönen yağlı bir mil üzerinde ipliklere dönüştürülürdü. Bütün bunların içerisinde bu teknik biraz değişiklik gösterdi ve pişirme sanatına farklı yöntemleri de beraber getirdi. Fakat sonuç neredeyse aynıydı.






   Şeker yapımcıları William Morrison ve Jhon C. Wharton pamuk şeker yapımın olan kusurları yaptıkları makineyle düzelttiler. 1897 yılında şekeri , tat verici rengi eritecek olan bir makine icat ettiler ve daha sonra şekerden iplikler oluşturmak için bir ekran aracılığı ile erimiş şekerden iplikler oluşturmak için bir ekran aracılığı ile erimiş karışımı itmek için merkezkaç kuvvetini kullandılar. Oluşan iplik görünümündeki pamuk şeker bir tava yardımıyla veya kap içerisinde toplandıktan sonra bir kağıt üzerine yada karton üzerine döndürülüyor ve servise hazır hale getiriliyor.






   Pamuk şekeri ilk dünya çıkışlarından bir tanesi olan 1400’lü yıllarda Paris Exposition ( Paris sergisi ) da tanıtımı yapılmış ve daha sonra tekrar 1904 yılında St. Lous uluslararası fuarında tanıtımı yapılmıştır. St. Lous uluslar arası fuar’ında Morrison ve Wharton bir kutusu 25 sent’e “perili ipek” diye adlandırdıkları pamuk şekeri adlı kutuları satmışlardır. Yaklaşık bir yıl sonra bir şeker makinesı satın almışlar.






   O zamanlar dönen şeker ve perili ipek olarak adlandırılmasına rağmen , Amerika da 1920’li yıllarda bunun için yeni bir isim ortaya çıkarıldı. Bu isim “pamuk şekeri”nden başkası değildi. Pamuk şekeri için bu isim en yaygın isim olmasına rağmen , pamuk şekerinin hala dünya çapında birkaç değişik ismi vardır. Örneğin; Britanya krallığında “pamuklu ipek” olarak bilinir ve hala dünyanın diğer bölgelerinde de bu şekilde adlandırılır.




   1940’lı yılların sonlarına doğru bir şirket pamuk şekeri sanayisini tamamen değiştirecek olan bir makine icat etti ve daha sonra 1970’li yıllarda bir başka şirket de otomatik pamuk şekeri makinesini icat ederek bunu sonsuza kadar değiştirdi. Pamuk şekeri sadece toptan üretime geçmekle kalmadı aynı zamanda otomatik olarak paketlendi. Bu iki önemli değişiklik sayesinde pamuk şekeri karnaval ve sirkler gibi geleneksel yerlerin yanı sıra çeşitli dükkanlarda da satın alınabilir hale geldi.




   Pamuk şekerini yapan amca bize taze olarak hazırlamak için hazır paketlerden vermeyerek yeniden yaptı.Ben de hiç kaçırırmıyım hemen fotoğrafladım ;



Pamuk şekeri işi hoşuma gitti.Birazda araştırdım eğer isterseniz evde de yapabilirsiniz🙂
Tefal ‘in şirin “Pamuk şekeri yapma makine”lerinden alabilirsiniz.


About yazdikcayasiyorum

yazdıkça yaşıyorum
Bu yazı Günlük, Geçmiş Yaşam Ola ki içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s